Val av golv i köket

Köket är en samlingspunkt för alla familjer. Där äts middagarna, mamma jobbar vid köksbordet medan barnen läser läxor. Det är till och med där som husdjuren får sin mat. Allt detta tyder på att det behövs ett bra golv i köket. Vilket material ska du välja?

Klinker

Ett underhållsfritt material som har den bästa livslängden är klinkers. Plattorna kommer i alla former och färger, du kan alltid hitta en platta som passar resten av din köksinredning. Klinkers i kök är lätt att lägga eftersom du behöver inte anpassa dig efter fall såsom i badrum. Du behöver dock tänka på att inte lägga klinkers direkt mot trägolv eller naturliga material. Istället ska du lägga golvspån eller golvgips innan du lägger klinkerplattorna, bästa är om du kan gjuta en liten platta över golvet. Annars kan fogarna och plattorna röra sig vilket leder till fula sprickor.

Trägolv

De är härliga att gå på och vackra att titta på. Men trägolv är också känsliga, det är ett mjukt material som får repor och gropar när du tappar saker eller släpar fel sak över golvet. Dagens trägolv kan du lägga som klickgolv och sedan behandla med vax eller lack för att få ett bra skydd. Men skador kommer fortfarande att uppkomma. Det som skiljer ett äkta trägolv mot ett laminatgolv är att trägolv går att slipa och behandla på nytt. Bara för att golvet har blivit slitet betyder det inte att du behöver byta ut det helt och hållet.

Plastmatta

Det som lättast att rengöra och kostar minst. En plastmatta ska helst limmas och installeras av en golvläggare, det kan vara svårt att hantera den stora plastduken som nybörjare. Du får också snyggare skarvar där mattbitarna behöver svetsas fast i varandra. Dagens plastmattor är snygga och kan härma klinkers eller trägolv. På avstånd ser de verkligen ut som den äkta vara! Det har många gånger med ekonomi att göra och vad man har råd att lägga in. Om man inte har råd att lägga in klinkers eller ett riktigt trägolv så är plastmatta ett gott alternativ.