Det säsongsenliga köket – höst

Vill man ha fina och färska råvaror är det alltid värt att planera sina måltider efter vad som egentligen är i säsong just nu. Vi har ju visserligen turen att en del råvaror är lika enkel att få tag på färska året runt, men säsongsenliga råvaror är också något som lyfter maten just eftersom vi endast får tag på de bästa exemplen under ett par månader om året. Här tar vi oss en titt på just hösten.

Höst vid matbordet

Varje säsong ger perfekta tillfällen att inte bara ställa fram säsongsenlig mat på bordet utan även se till att dekorera bordet efter den nuvarande säsongen. Att lägga upp höstens färger på bordet, som gult, rött och orange är perfekta sätt att sätta stämningen. Vare sig nu detta kommer i formen av vackra löv man plockat själv och gjort något fint av eller bara rätt färgade servetter är ju helt upp till var och en.

Höstens råvaror

Börjar vi med att titta på vad som ligger i säsong just nu kan vi se en stor möjlighet för intressanta kombinationer som verkligen får maten att smaka höst.På kött- och fisksidan hittar vi bland annat and, lamm, älg, järpe, hare, braxen, krabbtaska och kungskrabba. Flera av dessa kom i säsong först i september och somliga är bara i säsong fram till och med november. Så vill man verkligen satsa på säsongsenligt kök har man nu ett riktigt bra tillfälle.Vi har också många bär som kommer i säsong på hösten. Detta inkluderar bland annat aroniabär, björnbär, bocktörne, fläderbär, havtorn, rönnbär och åkerbär. Och frukter som päron. plommon och vildapel passar också in fint på bordet just nu.Bland grönsaker hittar vi exemplar som daggkål, druvgurka, kronärtskocka, majs, mangold, selleri och tatsoi fortfarande i säsong. Dessa har sin början mellan juli och augusti och endast sellerin ligger kvar i säsong i november, så passa på nu.Gillar man att lägga till lite svamp till maten är champinjoner, kantareller och speciellt trattkantareller bra alternativ just nu.

This entry was posted in Mat, Tips.