Att välja rätt skärbräda

Om kniven är kökets viktigaste redskap så kan inte dess kompanjon skärbrädan vara långt efter. För bortsett från skalkniven som används med råvaran i handen, långt från bordsytan, så behöver så gott som alla knivar en yta för råvaran att ligga på när man skär. Vad är då viktigt att tänka på när man väljer sin skärbräda?

Plast

Skärbrädor kommer i huvudsakligen i två olika material, plast och trä. Plast är ett mycket tacksamt material då det inte kräver någon direkt vårdnad och till en början till och med kan diskas med diskmaskinen. Problem dyker dock upp när de har använts ett längre tag och skärmärkena börjar bli allt för djupa. Då är det svårt att få skärbrädan helt ren vilket i sin tur kan leda till att bakterier från den råa maten få en möjlighet att ohämmat växa vidare i väntan på nästa gång du lagar mat.Det är alltså därför viktigt att hålla bra koll på sin plastskärbräda och kasta den när den börjar bli allt för gammal.skärbräda gräslök kniv

Trä

Den utan tvekan vackrast typen av skärbrädor är de av trä. Dessa finns i många olika storlekar, material och konstruktioner men det finns några för och nackdelar som knyter dem samman. Först och främst så är hållbarheten på en bra skärbräda överlag mycket, mycket längre än en plastskärbräda. I alla fall om man tar hand om den rätt.Då trä är ett levande material så är det nämligen viktigt att man sköter om det på rätt sätt. Det faktum att trä gärna suger åt sig vatten gör att man måste vara extra försiktig när man diskar den. Om en träskärbräda får ligga i blöt alldeles för länge så är risken stor att den spricker. För att förhindra detta så är det även viktigt att man regelbundet tar och behandlar den med antingen matolja eller livsmedelsgodkänd paraffinolja. När skärbrädan är ny så kan detta behöva göras väldigt ofta och sedan allt mer sällan eftersom att tiden går. Instruktioner brukar följa med skärbrädan eller oljan om du köper den från en köksbutik.

This entry was posted in Mat, Tips.